Hello semua, sudah tidak sabar menunggu untuk memasak resipi dari kami? Resipi kali ini kita akan membincangkan
Resepi Nasi Daging Lemak dalam kategori »
Resepi Nasi Daging »
Resipi Daging »
Resipi Memasak nah untuk itu Mari kita mula menyediakan bahan-bahan terlebih dahulu, bagi memudahkan dalam masakan anda harus mengikuti prosedur-prosedur yang betul, pasti menghasilkan hidangan yang rasa baik.
Resepi Nasi Daging Lemak, adalah salah satu masakan orang-orang yang mungkin anda suka atau sering anda buat?? betul atau tidak?? tak usah menunggu lama, jika anda berminat untuk cuba resipi lain, sila Cari resipi nya disini okay, mari kita cuba langsung resipi lezat berikut ini
Resepi Nasi Daging Lemak
Cara Buat Nasi Daging Lemak
Bahan-bahan Nasi Daging Lemak:
- 1 kilo beras basmathi
- ½ kilo daging
- 1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
- 1 sudu besar rempah kurma
- 1 inci halia
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- Sedikit mentega/ minyak sapi
- ½ cawan tomato puree
- 1 cawan susu cair
- 1 sudu teh garam
Cara penyediaan:
- Rebus daging bersama rempah sup bunjut, rempah kurma dan garam sehingga empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasi.
- Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau. Masukkan beras dan kacau seketika.
- Masukkan air rebusan daging. Kalau beras disukat satu cawan pastikan air rebusan juga satu cawan.
- Bila beras sudah mula kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.
- Hidangkan nasi daging dengan *air asam dan daging yang telah direbus tadi.
- Untuk buat air asam, satukan buah tomato, hirisan bawang besar, hirisan cili merah, air asam jawa pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula secukup rasa.
Bagaimana? sangat mudah sekali kan? untuk membuat resipi yang lezat diatas.
Semoga berjaya dengan resepi, nasib baik
Resipi lain:
Belum ada tanggapan untuk "Resepi Nasi Daging Lemak"
Catat Ulasan