Cara Buat Daging Asam Pedas
Bahan-bahan Daging Asam Pedas:
- 1/2 kg daging - rebus hingga empuk dan hiris, simpan air rebusan
- 10 tangkai cili kering - rebus sehingga lembut
- 3 biji bawang merah
- 1/2 inch halia
- 1/4 inch lengkuas
- 1 batang serai
- 2 biji buah tomato - setiap biji potong 4
- Sedikit daun kesum
- Sedikit rempah tumis(Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
- Garam dan Gula secukup rasa
Cara penyediaan:
- Kisar cili kering, bawang, halia, lengkuas dan serai sehingga halus.
- Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan baki air rebusan daging tadi diikuti daging, buah tomato dan daun kesum.
- Biar ia mendidih kemudian angkat untuk disajikan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan