Jumaat, 3 April 2015

Resepi Daging Masak Kari Kering


Cara Buat Daging Masak Kari Kering

Bahan Bahan Daging Masak Kari Kering

  • ½ kg daging
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk kunyit
  • Minyak untuk menggoreng
  • 100 ml air
  • 125 ml santan pekat
  • Lada sulah secukup rasa

Bahan A:

  • 2 labu bawang besar dihiris halus
  • 4 cm halia dihiris halus
  • 5 ulas bawang merah dikisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • Setangkai daun kari
  • 3 cm kulit kayu manis
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 1 sudu besar cili kisar

Cara penyediaan:
  1. Perap daging bersama serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
  2. Tumis bahan A hingga kekuningan. Masukkan air, santan, garam dan lada sulah secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Kecilkan api, masukkan daging. Masak hingga kuah kering.
  4. Sedia untuk dihidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan