Cara Membuat Daging Masak Kicap
Bahan-bahan Daging Masak Kicap:
- 400 gram daging lembu
- 8 bawang besar – hiris bulat-bulat
- 8 ulas bawang putih - hiris
- 5 cm halia – tumbuk hancur
- 3 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan lada hitam – tumbuk kasar
- 2 sudu makan air asam jawa
- 2 batang lobak merah – belah 2 dan potong 3cm panjang
- 5 sudu makan minyak jagung
- ½ cawan kicap pekat
- 8 cawan air
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu teh tomato puree
Cara penyediaan:
- Potong daging sebesar saiz gigitan, basuh dan tos.
- Gaul daging bersama serbuk kari, lada hitam, asam jawa, garam, tomato puree dan perap selama 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis halia, bawang putih dan bawang besar sehinga menjadi coklat keemasan.
- Masukkan daging dan gaul rata.
- Masukkan kicap, lobak merah dan air.
- Kacau rata, biarkan mendidih sehingga daging menjadi empuk.
- Tutup api setelah daging empuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan