Rabu, 1 April 2015

Resepi Daging Masak Opor Sedap


Cara Membuat Daging Masak Opor

Bahan-bahan Daging Masak Opor:

  • 1 kg daging - dipotong nipis
  • 60 gm jintan manis - goreng tanpa minyak, tumbuk halus
  • 500 ml santan - dari 1 ½ biji kelapa
  • 4 helai daun salam
  • Garam secukup rasa

Bahan kisar (kisar hingga halus):
  • 200 gm buah keras
  • 7 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 4 batang serai

Cara Penyediaan:
1) Gaulkan jintan dengan daging dan perap selama ½ jam.
2) Masukkan santan dan bahan-bahan kisar ke dalam periuk. Panaskan dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
3) Masukkan daging dan daun salam, kacau perlahan-lahan hingga daging empuk dan pekat kuahnya.
4) Tambahkan sedikit air jika daging masih tidak empuk. Masukkan garam secukup rasa. Kemudian angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan