Cara Membuat Daging Masak Opor
Bahan-bahan Daging Masak Opor:
- 1 kg daging - dipotong nipis
- 60 gm jintan manis - goreng tanpa minyak, tumbuk halus
- 500 ml santan - dari 1 ½ biji kelapa
- 4 helai daun salam
- Garam secukup rasa
Bahan kisar (kisar hingga halus):
- 200 gm buah keras
- 7 biji bawang merah
- 5 biji bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 4 batang serai
Cara Penyediaan:
1) Gaulkan jintan dengan daging dan perap selama ½ jam.
2) Masukkan santan dan bahan-bahan kisar ke dalam periuk. Panaskan dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
3) Masukkan daging dan daun salam, kacau perlahan-lahan hingga daging empuk dan pekat kuahnya.
4) Tambahkan sedikit air jika daging masih tidak empuk. Masukkan garam secukup rasa. Kemudian angkat dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan