Sabtu, 4 April 2015

Resepi Rendang Mamak yang Sedap

 

Cara Buat Rendang

Bahan-bahan Rendang:

  • 600 gram daging lembu tanpa lemak - potong petak-petak nipis
  • 200 gram bawang merah - hiris nipis
  • 70 gram sos tomat0
  • 25 gram minyak sayuran
  • 20 gram serbuk kari daging
  • 5 gram buah pelaga
  • 5 gram bunga cengkih
  • 5 gram bunga lawang
  • 5 gram kulit kayu manis
  • 15 tangkai cili kering - rendamdan kisar halus
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya

Cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari, cili kisar dan tomato sos. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan daging bersama air. Kacau sekali sekala hingga daging empuk dan kuahnya pekat. Masukkan kicap dan garam Gaul mesra dan masak hingga hampir kering.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan