Cara Buat Rendang
Bahan-bahan Rendang:
- 600 gram daging lembu tanpa lemak - potong petak-petak nipis
- 200 gram bawang merah - hiris nipis
- 70 gram sos tomat0
- 25 gram minyak sayuran
- 20 gram serbuk kari daging
- 5 gram buah pelaga
- 5 gram bunga cengkih
- 5 gram bunga lawang
- 5 gram kulit kayu manis
- 15 tangkai cili kering - rendamdan kisar halus
- 2 tangkai daun kari
- 2 sudu makan kicap pekat
- garam secukup rasa
- air secukupnya
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari, cili kisar dan tomato sos. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan daging bersama air. Kacau sekali sekala hingga daging empuk dan kuahnya pekat. Masukkan kicap dan garam Gaul mesra dan masak hingga hampir kering.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan