Resepi Lemak Udang dan Belimbing Buluh yang Enak
Cara Membuat
Lemak Udang dan Belimbing Buluh
Bahan-Bahan Lemak Udang dan Belimbing Buluh
- 15 ekor udang
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 biji cili merah - jika suka boleh gunakan cili padi
- 1 inci kunyit
- 3 cawan santan yang telah dicampur air
- 20 biji belimbing buluh - belah dua tappi tidak putus
- 2 biji kacang panjang - jika suka (potong pendek)
Cara penyediaan
- Mesin semua bawang, cili, kunyit dan serai
- Masukkan bahan mesin ke dalam periuk dan masukkan santan masak sampai mendidih
- Masukkan belimbing buluh, perasakan dngan garam dan gula
- kemudian masukkan udang masak sampai udang bertukar warna
Tiada ulasan:
Catat Ulasan