Khamis, 28 Mei 2015

Resepi Lemak Udang dan Belimbing Buluh yang Enak



Cara Membuat  Lemak Udang dan Belimbing Buluh

Bahan-Bahan Lemak Udang dan Belimbing Buluh

  • 15 ekor udang
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 biji cili merah - jika suka boleh gunakan cili padi
  • 1 inci kunyit
  • 3 cawan santan yang telah dicampur air
  • 20 biji belimbing buluh - belah dua tappi tidak putus
  • 2 biji kacang panjang - jika suka (potong pendek)
Cara penyediaan
  1. Mesin semua bawang, cili, kunyit dan serai
  2. Masukkan bahan mesin ke dalam periuk dan masukkan santan masak sampai mendidih
  3. Masukkan belimbing buluh, perasakan dngan garam dan gula
  4. kemudian masukkan udang masak sampai udang bertukar warna

Tiada ulasan:

Catat Ulasan