Khamis, 28 Mei 2015

Resepi Masak Kicap Ayam



Cara Membuat  Kicap Ayam

Bahan-bahan  Kicap Ayam 

  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap pekat manis
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji kacang panjang - dipotong serong
  • 2 helai daun limau purut - Jika suka
  • Minyak - Untuk menggoreng ayam dan menumis
Cara Penyediaan:
  1. Ayam dilumur dengan garam dan kunyit, kemudian goreng.
  2. Tumbuk bawang kemudian tumis
  3. Masukkan kicap dan tambah sedikit air mengikut kepekatan yang disukai
  4. Perasakan dengan garam dan gula
  5. Masukkan ayam yang telah digoreng
  6. Masukkan daun limau purut, kacang panjang dan cili yang telah dipotong.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan