Hello semua, sudah tidak sabar menunggu untuk memasak resipi dari kami? Resipi kali ini kita akan membincangkan
Resepi Daging Masak Kicap yang Lezat dalam kategori »
Resipi Daging »
Resipi Memasak nah untuk itu Mari kita mula menyediakan bahan-bahan terlebih dahulu, bagi memudahkan dalam masakan anda harus mengikuti prosedur-prosedur yang betul, pasti menghasilkan hidangan yang rasa baik.
Resepi Daging Masak Kicap yang Lezat, adalah salah satu masakan orang-orang yang mungkin anda suka atau sering anda buat?? betul atau tidak?? tak usah menunggu lama, jika anda berminat untuk cuba resipi lain, sila Cari resipi nya disini okay, mari kita cuba langsung resipi lezat berikut ini
Resepi Daging Masak Kicap yang Lezat
Cara Membuat Daging Masak Kicap
Bahan-bahan Daging Masak Kicap:
- 400 gram daging lembu
- 8 bawang besar – hiris bulat-bulat
- 8 ulas bawang putih - hiris
- 5 cm halia – tumbuk hancur
- 3 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan lada hitam – tumbuk kasar
- 2 sudu makan air asam jawa
- 2 batang lobak merah – belah 2 dan potong 3cm panjang
- 5 sudu makan minyak jagung
- ½ cawan kicap pekat
- 8 cawan air
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu teh tomato puree
Cara penyediaan:
- Potong daging sebesar saiz gigitan, basuh dan tos.
- Gaul daging bersama serbuk kari, lada hitam, asam jawa, garam, tomato puree dan perap selama 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis halia, bawang putih dan bawang besar sehinga menjadi coklat keemasan.
- Masukkan daging dan gaul rata.
- Masukkan kicap, lobak merah dan air.
- Kacau rata, biarkan mendidih sehingga daging menjadi empuk.
- Tutup api setelah daging empuk.
Hidangkan bersama nasi.
Bagaimana? sangat mudah sekali kan? untuk membuat resipi yang lezat diatas.
Semoga berjaya dengan resepi, nasib baik
Resipi lain:
Belum ada tanggapan untuk "Resepi Daging Masak Kicap yang Lezat"
Catat Ulasan